Parhaat retkeilypaikat Suomessa

Suomi on yksi maailman parhaista maista patikoimiseen, sillä meillä tunnetusti riittää koskematonta luontoa ja erilaista, vaihtelevaa maastoa, jossa on mukava retkeillä ja tehdä erilaisia luonnonläheisiä aktiviteetteja. Seuraavaksi aion esitellä muutaman omista suomalaisista suosikkipaikoistani, joissa retkeilen erittäin mielelläni, ja joita voin suositella aivan kaikille retkeilystä kiinnostuneille suomalaisille ja ulkomaalaisillekin.

Saariston kansallispuisto

Saariston kansallispuisto on yksi ainutlaatuisimmista suomalaisista retkeilypaikoista. Se on myös yksi Suomen suosituimmista retkeilypaikoista, joka vetoaa ja kiinnostaa vuosittain tuhansia retkeilyintoisia matkailijoita. Suomen länsirannikolla sijaitsevassa saaristossa on tuhansia saaria, joista monet ovat asumattomia ja lähes kaikki tärkeimmät saaret ovat myös varustettuja esimerkiksi leirintäalueella tai muulla retkeilyyn sopivalla majoittumispaikalla. Saariston on suomalaisittain todella hienoa ja erityistä aluetta, ja sen lukuisat saaret tarjoavat suurta vaihtelua siihen, mitä kaikkea niillä voi kokea, joten suosittelen ehdottomasti tutustumaan erilaisiin saariin ja niiden tarjoamiin retkeilymahdollisuuksiin. Saarille on helppo päästä esimerkiksi erilaisten niiden välillä kulkevien lauttojen avulla, ja monet harrastavat esimerkiksi pyöräilyä saariston alueella, joten matkalle riittää todella paljon toinen toistaan upeampia vaihtoehtoja, jotka auttavat ottamaan kaiken irti Suomen ainutlaatuisesta saaristoluonnosta ja sen hienosta kasvistosta ja mielenkiintoisista eläimistä sekä saarilla elävien ihmisten saaristolaiskulttuurista.

Oulangan kansallispuisto

Oulanka on yksi Suomen kauneimmista kansallispuistoista, jossa on riippusiltoja, kallionäkymiä ja upeat vesiputoukset. Matkailun kannattaakin varata vähintään muutamia päiviä, sillä nähtävää ja erilaisia reittejä on paljon. Tarjolla on mahtavia leirintäalueita, jotka tarjoavat vieraille hyvät olosuhteet, joihin sisältyy esimerkiksi puhtaat ja mukavat suihkutilat, kioski ja jopa ilmainen WiFi-yhteys. Tarjolla on monia erinomaisen hyvin merkittyjä reittejä, jotka kuljettavat sinut toinen toistaan kauniimpiin paikkoihin, joissa voit nähdä muun muassa harvinaisia kasveja ja upeita villieläimiä luonnollisissa ympäristöissään.

Nuuksion kansallispuisto

Nuuksio on varmasti ainakin nimen tasolla useimmille tuttu kansallispuisto, joka sijaitsee todella kätevästi ja hyvien kulkuyhteyksien päässä Espoossa pääkaupunkiseudulla. Nuuksioon voit tehdä vain esimerkiksi päiväretkiä, sillä sen sijainti sopii parhaiten esimerkiksi useimmilleni kaltaisilleni helsinkiläisille, eikä sinne päästäkseen tarvitse murehtia kulkuyhteyksien vaikeudesta tai juuri mistään muustakaan saavutettavaan liittyvästä. Nuuksio on myös todella kaunis kansallispuisto, jossa on paljon erilaisia maisemia ja hienoja paikkoja, jotka auttavat muistamaan, että pääkaupunkiseudullakin luonto on todella tärkeää ja vahvasti läsnä, eikä sinne päästäkseen tarvitse välttämättä matkustaa kovin kauas. Nuuksio on siis helppo matalan kynnyksen retkeilypaikka, joka sopii erityisesti aloittelijoille.

Liminganlahden luontokeskus

Liminganlahden luontokeskus sijaitsee Limingassa, ja se on kansainvälisesti todella arvostettu ja tunnettu linnuistaan. Jos olet kiinnostunut lintujen bongaamisesta, on Liminganlahden luontokeskus ehdottomasti juuri sinun retkeilypaikkasi. Siellä sijaitsee kansainvälisesti tärkeä muuttolintujen levähdysalue, joten siellä voit nähdä luonnollisissa oloissa toinen toistaan hienompia ja erikoisempia lintuja, jotka ovat matkalla Suomen kautta jonnekin kauas. Luontokeskuksessa on käytettävissä hyvät majoittumistilat, ja siellä on myös muun muassa lintutorni, joka auttaa tekemään lintujen seuraamisesta helpompaa. Lisäksi käytettävissä on havaintotaso, ja pitkospuut, jotka kulkevat havaintotasolle ja lintutornille, ja jotka ovat saavutettavat siten, että niillä on mahdollista kulkea jopa pyörätuolilla, joten Liminganlahti on oiva kohde myös silloin kun matkustat liikuntarajoitteisena tai liikuntarajoittaisen henkilön seurassa.