Laitteet, jotka auttavat sinua kokkaamaan luonnossa

Retkeilyyn liittyy monia asioita, ja yksi tärkeimmistä on varmasti ruoan laittaminen ja syöminen retkien aikana. Resurssit tällaiseen ovat usein hyvin rajallisia, jos retkeilee esimerkiksi hyvin kaukana niin sanotusta sivistyksestä, tai jos retkeilyolosuhteet muuten aiheuttavat hankaluuksia matkantekijälle. Kokkaaminen on jo valmiiksi usein hyvin haastavaa, jolloin viimeinen asia, jonka haluat on, että se on retkeillessä erityisen haastavaa sen vuoksi, ettei sinulla esimerkiksi ole kunnollisia välineitä, tai jos sinun on muuten vaikea suoriutua kokkaamisesta olosuhteissa, jotka eivät vastaa omaa keittiötäsi. Nykyään on kuitenkin olemassa lukuisia erilaisia laitteita, jotka tekevät kokkaamisesta helpompaa jopa luonnon keskellä, joten seuraavaksi esittelenkin muutaman omista suosikeistani, joiden avulla olen laatinut maistuvia ja taatusti herkullisia aterioita jopa retkilläni kaikista syrjäisimmissä paikoissa.

Trangia

Trangia on luonnollisesti klassikko, joka on varmasti monille tuttu esimerkiksi lapsuuden partioharrastuksesta tai kaikenlaisista retkeilyolosuhteista, joissa olet saattanut viettää aikaasi. Trangia on kätevä kaasulla tai öljyllä toimiva laite, joka auttaa sinua lämmittämään ruokaasi. Sen avulla voit siis kokata aivan normaalisti, kuten silloin kun käyttäisit hellaa kotonasi. Trangian avulla valmistuu lähes ruoka kuin ruoka, ja sen avulla voit keittää erittäin hyvät kahvit tai lämmittää vettä pestäksesi tiskit. Trangia on todella hyvä ja monikäyttöinen, joskin hieman tilaavievä laite, jota ilman en koskaan lähde minkäänlaiselle retkelle, sillä se on paras tapa ruoan valmistamiseen luonnon keskellä ja silloin, kun käytettävissä ei ole paljoa muita mahdollisuuksia ruoan lämmittämiseen.

Kylmälaukku

Jos matka ei suuntaudu kovin kauas eikä se sisällä esimerkiksi pitkiä vaelluksia, on kylmälaukku yksi hyvä tapa ottaa mukaan ruokia, joiden valmistaminen on helppoa luonnossa. Sen avulla voit ottaa mukaasi helposti pilaantuvia ruoka tarvikkeita, tai kokata valmiiksi kotona ja ainoastaan käyttää trangiaasi siihen, että lämmität valmiit ruoat, joiden kanssa sinun ei muuten tarvitse enää askarrella tai käyttää voimavarojasi luonnossa kokkaamiseen.

Ajastin

Monet luottavat kännykkäänsä eri paikoissa, mutta retkeillessä se ei useinkaan ole kovin kannattavaa, sillä kännykän akkua kannattaa säästellä mahdollisimman hyvin niiden tilanteiden varalle kun kaikki ei sujukaan aivan täydellisesti ja tarvitset kännykkääsi esimerkiksi avun hälyyttämiseen. Monesti ruoan laitossa on kuitenkin tärkeää pysyä perillä ajasta ja monet ruoat vaatuvat tarkkaa aikaa valmistamisvaiheessaan. Tämän vuoksi kannattaakin mukaan ottaa jonkinlainen ajastin, jinka avulla teet ruokaa olematta riippuvainen ouhelimesi sisältämistä ajanottomahdollisuuksista, jotka saattavat tyssätä akun loppumiseen tai muuhun ongelmaan ouhelimesi kanssa.

Sytytin

Retkeillessä ja luonnossa kokatessasi tarvitset luonnollisesti tulta, joka on vaadittava asia sekä trangian lämmittämiseen että nuotion tekemiseen ja moneen muuhun asiaan, jota vaaditaan, jotta voisit kokata kunnolla luonnon keskellä. Sen vuoksi on tärkeää, että sinulla on hyvät tulentekovälineet. Tulitikut ovat luonnollisesti perinteinen ja hyvä ratkaisu, mutta nykyään saatavilla on myös erilaisia käteviä sytyttimiä, joiden kanssa tulen sytyttäminen on helpompaa, eikä sinun tarvitse pelätä esimerkiksi kastumista, kuten on yleensä tulitikkujen ja muiden sytytysvälineiden kanssa. Sytytin on siis huoleton valinta, joka mahdollistaa varmasti kokkauksen jokaisessa tilanteessa, eikä koskaan jätä sinua ilman lämmintä ruokaa silloin, kun olet kaikista eniten nälissäsi ja ruoan tarpeessa.